W naszym domu opieki doskonale zdajemy sobie sprawę z tego, że tajemnicą długowieczności jest racjonalne i zdrowe odżywianie, w którym nie zabraknie podstawowych trzech makroskładników jak węglowodany, tłuszcze i białka, ale pokarm stanie się źródłem naturalnej suplementacji naturalnej organizmu we wszelkie witaminy i mikroelementy. Dlatego poza dobrze skomponowaną dietą, smacznym jadłospisem oferujemy osobom starszym niezbędną dla utrzymania odpowiedniego poziomu przemiany materii porcję ruchu.
Co powinny jeść osoby starsze?
W przypadku żywienia osób starszych należy unikać wysoko przetworzonych produktów, fastfoodów czy gotowych produktów garmażeryjnych i słodyczy. Są one przesycone tłuszczami trans, które negatywnie odbijają się na samopoczuciu seniorów.
W dobrze zbilansowanej diecie seniora powinny się znaleźć produkty, które dostarczą organizmowi nie tylko energii, ale również zaopatrzą ciało w podstawowe witaminy takie jak:.
-
A (jajka, ryby, warzywa),
-
B2 (mleko, jajka, zboża, warzywa liściaste),
-
D (jajka, mięso, mleko, ryby),
-
B6 (ziemniaki, pełnoziarniste pieczywo, mięso, warzywa),
-
B12 (mięso, mleko, jajka),
-
C (owoce, warzywa, ziemniaki),
-
E (oleje roślinne, warzywa).
Nie można zapominać oczywiście o mikroelementach i pierwiastkach takich jak wapń, cynk, selen, żelazo.
Jak komponować tygodniowy jadłospis osoby starszej?
W przypadku gotowania dla osób starszych kluczem do dobrze ułożonej diety jest odpowiednie rozplanowanie posiłków mięsnych i ryb. Warto zwrócić uwagę na fakt, by w każdym tygodniu menu seniora zawierało:
-
3 razy ryby,
-
2 razy mięsa,
-
2 razy warzywa strączkowe.
Co jeszcze warto pamiętać przy organizowaniu diety dla seniora?
Wiele osób starszych, boryka się z problemem ograniczonego apetytu. Przyczyn może być kilka, nie koniecznie związane są one ze stanem chorobowym seniora. Niekiedy przyczyn należy upatrywać gdzie indziej. Brak apetytu związany być może z nadmierną suchością w ustach, protezami zębowymi czy ubytkami w jamie ustnej, co w połączniu z ograniczonym węchem może wpływać negatywnie na apetyt. Ważne jest, aby dieta seniora była różnorodna, zmienna. Zawsze powinna być lekkostrawna, przyjazna wątrobie i utrzymaniu niskiego ciśnienia krwi, ale nie powinna opierać się stale na tym samym scenariuszu produktowym.