> > > 397-dieta-przy-cukrzycy-u-osob-starszych

Zasady zdrowego odżywiania u osób starszych z cukrzycą

  • Należy jeść 4-5 posiłki dziennie o regularnych porach.
  • Należy unikać smażenia i pieczenia potraw. Znacznie zdrowsze są inne sposoby przygotowywania potraw, takie jak np. gotowanie, gotowanie na parze, duszenie, pieczenie bez dodatku tłuszczu, grillowanie.
  • Podczas przygotowywania posiłków należy zwracać uwagę na indeks glikemiczny poszczególnych produktów.
  • Trzeba ograniczyć ilość spożywanych słodyczy, dań gotowych i fast foodów.
  • Należy ograniczyć ilość spożywanej soli oraz cukru.
  • Trzeba bezwzględnie zrezygnować z palenia tytoniu i ograniczyć ilość spożywanego alkoholu.
  • Oprócz zdrowej diety należy pamiętać też o aktywności fizycznej. W przypadku osób starszych zalecane są jak najczęstsze spacery, pływanie, nordic walking, taniec.

Co jeść, a czego nie jeść?

W diecie dla seniorów z cukrzycą nie powinna zabraknąć żadnych składników odżywczych, jednak ważne jest ich odpowiednie dawkowanie. Warto również unikać pewnych niezdrowych produktów.

Przede wszystkim należy zrezygnować z węglowodanów prostych i zastąpić je złożonymi. Osoby starsze powinny więc sięgać po płatki owsiane, pieczywo pełnoziarniste, kasze, ryż brązowy i makaron razowy. Znajdujące się w nich węglowodany mają dużo błonnika, który usprawnia pracę przewodu pokarmowego i obniża poziom cholesterolu we krwi.

W diecie dla cukrzyków ważną rolę odgrywają tłuszcze. Nie może w niej zabraknąć oliwy z oliwek czy oleju rzepakowego, trzeba jednak unikać smalcu i margaryny. Zamiast wędliny, pasztetu, parówek, ciast i słodyczy należy wybierać zdrowe ryby, orzechy, pestki i nasiona.

Podstawą diety powinno być białko znajdujące się w chudym drobiu, rybach, chudej wieprzowinie i wołowinie. Znajduje się ono również w nabiale, jajkach i roślinach strączkowych.

Oczywiście zdrowa dieta seniorów powinna opierać się przede wszystkim na warzywach i owocach. Polecane są przede wszystkim zielone warzywa liściaste, takie jak sałata, rukola, jarmuż i szpinak, a także brokuły, pomidory, ogórki, rzodkiewki. W przypadku owoców warto sięgać po arbuzy, grejpfruty, truskawki, jabłka, ananasy.